“Wat we doen mág gewoon niet, dit zou in het strafrecht onmogelijk zijn”

Jolande uit Beijerse is al meer dan 30 jaar hoofddocent Strafrecht en sinds 2021 hoogleraar Justitiële Jeugdinterventies. Daarin gaat het om de combinatie tussen het jeugdstrafrecht en het jeugdbeschermingsrecht. Naast de wetenschap is ze ook actief in de praktijk, als rechter plv en bij JJI De Hartelborgt.

Bekeken vanuit de rechtspositie van jongeren in het strafrecht is het onbegrijpelijk hoe dat geregeld is rond de Jeugdzorg Plus, wat onder het jeugdbeschermingsrecht valt. Jolande heeft al sinds 2008 hierover gesproken en gepubliceerd. We voldoen op veel punten niet aan het Kinderrechtenverdrag en andere regelgeving waar Nederland zich aan gebonden heeft en het is eigenlijk heel gek dat het nog steeds in deze vorm bestaat. 

Als je een hoofddocent/ hoogleraar uitnodigt in de podcast, weet je dat je een bak aan kennis binnenhaalt. Jolande geeft een minicollege over de (ontstaans)geschiedenis van de gesloten jeugdzorg, gaat in op de verschillen tussen jeugdstrafrecht en jeugdbeschermingsrecht, vertelt over Spanje en Duitsland en nog veel meer. Maar allemaal met een bevlogenheid en passie die maken dat ik liefst nog veel meer van haar zou willen horen. En allemaal ook gebaseerd op wat ze in de praktijk heeft gezien.

Het is verfrissend om vanuit een ander perspectief naar de gesloten jeugdzorg te kijken, namelijk het juridisch perspectief. Dat zet een aantal zaken in een ander daglicht en nog meer op scherp. Stof tot nadenken. En zoals Jolande zegt: tijd voor actie!