“Moeders die hun kind ziek maken”

Nina Blom is slachtoffer van Münchhausen by Proxy, een ernstige vorm van kindermishandeling waarbij de ouder het kind ziek maakt. Zij is daardoor vanaf haar 9e niet meer naar school geweest en lag alleen nog maar in bed toen zij op 14-jarige leeftijd werd gered door een doortastende kinderarts. Haar levensverhaal heeft ze opgeschreven in het boek “Je bent een verschrikkelijk kind”.

We praten over Münchhausen by Proxy, over Nina’s eigen ervaringen maar vooral over de achtergronden. De daders -meestal de moeders- geloven meestal dat hun kind echt ziek is, ook al veroorzaken zij dit zelf. Het is daardoor lastig te herkennen voor de buitenwereld, en ook de kinderen zelf zijn vaak gaan geloven in hun eigen ziekte.

Bij deze vorm van kindermishandeling vormt het bespreekbaar maken met de ouder(s)/ dader een heel groot risico. Bewijs verzamelen is tegelijkertijd lastig, en het kan formeel alleen vastgesteld worden na psychologisch onderzoek van de ouder. Het is daardoor onbekend hoeveel het voorkomt. 

Dit gesprek is deel 1, volgende week volgt nog een aflevering met Nina.

Als je meer over Nina’s ervaringen wilt weten, lees of luister dan haar boek ‘Je bent een verschrikkelijk kind’.
https://www.uitgeverijpersonalia.nl/boekwinkel/je-bent-een-verschrikkelijk-kind/