“(V)MBO Hoezo laagopgeleid?!”

Kirsten Cuppen is docent Nederlands op het MBO. Afgelopen jaar won ze de Leraar van het jaar verkiezing én was ze genomineerd voor de Global Teachers Award. Ze maakt zich hard voor gelijkwaardige waardering voor het MBO en is mede-initiator van het Talentenpaspoort.

Zoals de meeste mensen met een duidelijke missie heeft dit ook bij Kirsten een link met haar persoonlijke verhaal. ‘Wat je hebt gemist, dat probeer je te zijn.’

We praten over het verschil in hoog- en laagopgeleid, en dat hoogopgeleid beter is. Als er steeds zo gesproken wordt in de maatschappij, dan gaat iemand dat ook zelf geloven. Het effect bij de MBO-studenten is vaak dat zij daardoor onzeker worden en zich dom voelen. Dat is echt zo kwalijk. Het werk wat zij doen is zo belangrijk en niets minder waard. We moeten af van de indeling hoog en laag, en van slim en dom!

Het Talentenpaspoort is een geweldig alternatief voor een cv, met veel meer ruimte voor de persoon en z’n kwaliteiten. Kirsten hoopt dat iedereen vanaf 12 jaar dit gaat gebruiken. Zeker voor mensen met een gekke schoolloopbaan geeft dit meer zelfvertrouwen en perspectief. Het is voor iedereen beschikbaar op www.talentenpaspoort.nl.

Ook praten we over laaggeletterdheid, het allerbelangrijkste is dat je blijft lezen. De vraag is dus: hoe zorgen we dat lezen (weer) leuk wordt. Leesplezier is het belangrijkste. Ook relevant voor iedereen in de jeugdzorg: als je te maken krijgt met jongeren die niet naar school gaan, zorg ervoor dat ze blijven lezen!