“Met 1x per 3 maanden kun je geen band opbouwen met je kind”

De zoon (6) van Sander Tegelaar groeit op in een gezinshuis. Sander wil met zijn ervaringen een bijdrage leveren aan het verbeteren van de jeugdzorg. Het gaat om menselijkheid, eerlijkheid en meer begrip voor elkaar. Sander wil graag bruggenbouwer zijn tussen ouders en professionals.

Delano is vlak na zijn geboorte uit huis geplaatst, Sander was toen nog buiten beeld. Sander vertelt openhartig over wat hij heeft moeten doen om contact met Delano te mogen hebben, en hoe hij hem voor het eerst heeft gezien twee dagen na zijn eerste verjaardag. Hij vertelt over het oorspronkelijke plan met een bezoekregeling van eens per 3 maanden, en dat dat voor hem onacceptabel was. Over getouwtrek, wisselende jeugdbeschermers en hoe fouten in zijn dossier verstrekkende gevolgen hadden.

Over de samenwerking met de gezinshuisouders is Sander heel erg tevreden. Sander heeft vanaf het begin veel vertrouwen ervaren, zij hebben hem gesteund hebben om een band op te bouwen met Delano. Hij hoort echt bij de familie en onderneemt soms ook activiteiten met de andere kinderen.

We praten over de GezagsBeëindigende Maatregel, over eerlijk zijn wat je je kind te bieden hebt, over dat het niet om jou als ouder moet gaan maar altijd over het belang van je kind. Maar ook over realisme aan de kant van de professionals: je hebt letterlijk tijd nodig om een band op te kunnen bouwen met je kind, en het is zo belangrijk om ouders vertrouwen te geven. Dat is wat Sander heel erg ervaren heeft bij de gezinshuisouders en niet bij alle jeugdbeschermers.

Bijzonder: in de volgende podcast is Janneke van Beelen te gast, zij is de gezinshuisouder bij wie Delano woont en vertelt haar kant van dit verhaal.