“Ik ben bereid om in een aquarium te leven zodat ze kunnen meekijken”

Janneke van Beelen is gezinshuisouder. Naast 3 kinderen die ze ín het gezinshuis opvangen hebben ze 4 ouder-kind-plekken in een vleugel aan hun huis. De zoon van Sander Tegelaar, de vorige podcastgast (afl 103) groeit op bij Janneke en haar man Jaap.

Vol passie vertelt Janneke over het ontstaan van gezinshuis Alas nadat ze eerst pleegouder waren geweest. Met als grote droom ouder-kind-plekken te realiseren om zo uithuisplaatsingen te voorkómen. Te vaak zijn er voorbeelden dat ouders en kinderen uit elkaar moeten omdat er geen opvangplek is voor hen samen, en dat mag gewoon niet gebeuren. 

We praten over het verschil tussen voorleven en adviseren, dat er snel vertrouwen ontstaat als je gewoon jezelf bent, over leven in een aquarium. Over moederschap en de verwachtingen die je hebt van je kinderen. Over het verschil tussen ‘eigen’ kinderen en gezinshuiskinderen, dat daar nog eens een beter woord voor gevonden moet worden.

Janneke vertelt ook haar kant van hoe het is gegaan rond Delano, in de samenwerking met zijn vader Sander die te gast was in de vorige podcast. 

De (biologische) ouders van de kinderen horen bij de familie, net zoals de opa’s en oma’s. Deze familie is gewoon heel erg groot.