“Ik heb me nooit thuis gevoeld in mijn adoptiegezin”

Soorien Zeldenrust is geboren in Zuid-Korea en als baby van 3 maanden naar Nederland gekomen. Nu werkt ze als adoptiecoach en is ze een van de founders van Adoptee & Foster Care (AFC).

De adoptie heeft veel invloed gehad op haar (identiteits)ontwikkeling, vooral omdat Soorien zich eigenlijk nooit thuis heeft gevoeld in haar adoptiegezin. Dit ervaren veel geadopteerden weet zij inmiddels, maar dat wist ze als kind natuurlijk niet. Ondanks de liefde van haar adoptie-ouders moest ze zich voor haar gevoel steeds aanpassen.

We praten over de verbinding met jezelf, over de pijn bij geadopteerden én bij adoptie-ouders, over niet-biologisch ouderschap. Kun je nog wortelen als je wortels zijn doorgesneden? 

Soorien vertelt over haar eigen adoptie-dossier, daar zitten fouten in. Zoals in vrijwel alle dossiers. Helaas is dat ook in de huidige tijd nog hetzelfde: je weet niet of de informatie klopt. Of de moeder die het kind komt brengen wel echt de moeder is bijvoorbeeld.

Soorien staat kritisch ten opzichte van adoptie. We praten over de kwetsbaarheid van iedereen in dit proces. Het helpt als de adoptie-ouders zich heel bewust zijn van hun eigen pijn om te voorkomen dat het kind dat allemaal moet goed maken. Maar het blijft heel kwetsbaar.

Aan het eind van dit gesprek beslissen we dat we nóg een aflevering opnemen, dit is dus deel 1 🙂