Binnen de GGz is ook veel in beweging rond vanuit je hart werken en meer aandacht voor iemands mogelijkheden in plaats van problemen. Remke van Staveren maakt zich daar hard voor, persoonlijk en met veel aandacht voor de rol van de professional.

 

Een zeer bevlogen psychiater die zich heel duidelijk uitspreekt en steeds haar bescheiden rol benadrukt. Het hart moet terug in de zorg! Ze schreef vier boeken waarvan Hart voor de GGz en Hart voor herstel haar het meest aan het hart liggen. We praten over je eigen cirkel van invloed, klein beginnen, doen waar je zelf in gelooft, zelfsturing, het verschil tussen de specialistische en generalistische GGz, mensen die niet in een loketje passen, wachtlijsten. Én de toekomst van de DSM, wat voor Remke zeker NIET de bijbel van de psychiater is.

 

Ken je de van de Eed van Hippocrates? Voor Remke is dat een belangrijke drijfveer om in te gaan tegen ‘zo doen we dat nu eenmaal’. Ze geeft een aantal mooie voorbeelden hoe je grote veranderingen kunt bereiken door klein te beginnen, bijvoorbeeld door een verplicht formulier niet in te vullen. 

 

In de podcast komt het niet aan de orde, maar mede door de inzet van Remke en actie #stopstigmatiserendestockfotosggz is de beeldbank van het ANP in juli 2020 aangevuld met realistische en respectvolle beelden van de GGz. Geen prikkeldraad, separeers of beenklemmen meer. Beelden over de JeugdzorgPlus komen volgens mij uit dezelfde beeldbank dus ook voor de jeugdzorg heel goed nieuws!

 

Het was een mooi gesprek met een prachtige afsluiter:

“Je kan meer dan je denkt, je kunt meer bereiken als je maar in jezelf gelooft. Ik hoop dat professionals meer in zichzelf gaan geloven en ook in actie komen voor betere zorg. Voor onze client, maar ook voor onszelf en elkaar!”

 

Dank je wel Remke!