“Alle geadopteerden zijn weggedaan, afgenomen of gestolen”

In deze aflevering praat ik verder met Soorien Zeldenrust, adoptiecoach. Zij is zelf als baby van drie maanden naar Nederland gekomen, heeft haar eigen struggles (gehad) met haar adoptie en helpt nu andere geadopteerden. In de vorige aflevering heeft Soorien veel verteld over haar eigen ervaringen, nu gaan we vooral in op de achtergrond en kennis over adoptie.

Alle geadopteerden zijn afgestaan, afgenomen of gestolen. Dat zijn heftige woorden, maar daar ligt wel de oorzaak van veel problemen bij het ontwikkelen van de eigen identiteit. Het is zo belangrijk om te weten waar je vandaan komt om te weten wie je bent. Overigens is het belangrijk om te melden dat niet álle geadopteerden deze problemen ervaren, maar een groot deel wel.

Het ‘weggedaan zijn’ zorgt voor de heftige puberteit van veel adoptiekinderen. Zij zetten zich vaak extra sterk af tegen hun adoptieouders, het gaat daarbij ook over hechting. Daar zit de overeenkomst met pleegkinderen, waar het AFC zich ook op richt. 

We praten over gespreksvaardigheden, over de pijn en het verdriet van zowel geadopteerden als hun adoptie-ouders, en dat dat zo moeilijk te begrijpen is als je dit zelf niet hebt meegemaakt. Verder over connectie tussen hoofd en lichaam en de geweldig mooie vraag die je altijd kunt stellen: “Hoe oud voel je je eigenlijk?”

Soorien geeft een aantal concrete handvatten en tips voor hulpverleners die te maken hebben met geadopteerden en hun adoptieouders. Ze geeft als boekentip “The Primal Wound – Understanding the adopted child” van Nancy Verrier.

Meer van Soorien horen? Luister dan ook naar haar eigen podcast Gewoon Bijzonder samen met haar collega Niels.

zie www.afcnederland.nl voor meer info over het AFC

zie www.soobijzonder.nl als je contact wilt opnemen met Soorien