“Ik heb moeten leren om de regels meer los te laten”

Danielle de Bruin is nu een andere jeugdbeschermer dan toen ze net begon. Ze werkt meer vanuit verbinding, volgt meer haar gevoel én durft te gaan staan voor waar ze in gelooft. Ervaring in het vak in combinatie met persoonlijke groei zorgt ervoor dat ze meer vertrouwen heeft in eigen kennis en kunde. En dat maakt weer dat ze durft af te wijken van regels en protocollen. Wel in afstemming met team natuurlijk.

We praten over Danielles eigen proces, en over wat er nodig is om ook andere professionals dit proces te laten doorlopen. Want we gunnen dit iedereen. Als professional wordt je werk minder zwaar en je wordt een betere hulpverlener. Maar het vraagt wel bereidheid om te veranderen en een beetje lef: verbinding vraagt zachtheid van professionals en afwijken van de richtlijnen vraagt speelruimte van je organisatie. 

Documentaires als Jojanneke en de jeugdzorgtapes laten de zwarte kant zien van de jeugdzorg, maar het doet de individuele professionals die er werken tekort. Daardoor worden mensen nog banger. Ook leidt het ertoe dat ervaren mensen de sector verlaten, terwijl juist zij een belangrijke rol hebben om te laten zien dat er altijd ruimte te vinden is.

Grote inspiratiebron voor Danielle is Jos de Blok. In de Inspiratieweek van Jeugdhulp Alles in het werk is hij te gast in Collegetour. Jij kunt daarbij zijn! Dinsdag 21 juni in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Die week zijn er nog veel meer activiteiten, kijk op https://jeugdhulpallesinhetwerk.nl/inspiratieweek/

Danielle is als projectlid aangehaakt bij Jeugdhulp Alles in het Werk en hoopt je te ontmoeten in de Inspiratieweek.