“AGRESSIEVRIJ WERKEN BEGINT MET MEER PRATEN OVER AGRESSIE” 

Senada Nikocevic en Mirjam van de Guchte vinden dat agressie veel meer aandacht moet krijgen op alle niveaus. Iedereen in onze (brede) sector zou zicht moeten hebben op zijn eigen triggers, gevoeligheden en grenzen, ieder team zou met elkaar moeten praten over agressie en iedere organisatie zou een volledig beleidsplan moeten hebben. 

Maar dit is geen realiteit. We praten er weinig met elkaar over, terwijl vrijwel iedereen wel eens of vaker een vorm van agressie meemaakt tijdens zijn werk. Het opstellen van strakke grenzen helpt niet. Want ook al accepteren we agressie niet, het zal blijven voorkomen. We moeten ons daar moeten we veel bewuster van zijn en meer mee doen. Want de gevolgen van agressie zijn groot, zowel voor de agressor als degene die het meemaakt.

Hiervoor moeten we investeren in  zelfbewustzijn van professionals, al vanaf de opleiding. Je wilt namelijk voorkómen dat je in een situatie terecht komt waar je in moet grijpen. We praten over voorzorgsmaatregelen bij een spannende situatie of gesprek, en over wat je kunt doen als je tóch in een situatie terecht komt waarin je je niet veilig meer voelt. Tot slot ook over nazorg, die gewoon veel beter moet. Niet volgens een nieuwe checklist of protocol, maar afgestemd op de medewerker. 

Senada en Mirjam zijn lid van de Projectgroep Agressievrij werken van Jeugdhulp Alles in het werk. Zij denken heel graag mee hoe jij dit gesprek in jouw organisatie beter zou kunnen voeren!

Wil je meer horen van deze en andere mooie initiatieven? Kom dan deze week naar de Inspiratieweek van Jeugdhulp Alles in het werk. Senada en Mirjam zijn op dinsdag 21 juni aanwezig op de livedag in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Ik geef zelf een online Professional vanuit je hart workshop op donderdag 23 juni. Zie comments voor info en aanmelden.