“NIET AFREKENEN OP FOUTEN MAAR COMPLIMENTEN MAKEN OP HET LEF”

Mariëtte van Leeuwen is doorgewinterd bestuurder, zowel de overheid als onderwijs-zorg kent zij goed. Volgens eigen zeggen inmiddels een boegbeeld van een andere manier van kijken naar zorg, met een stevige visie en voldoende lef om die te delen.

We praten over wat Mariëtte anders doet dan anderen, maar wat voor haar vanzelfsprekend is. Dat het hart het grootste verschil maakt, niet je opleiding. Dat de basis is om te werken vanuit vertrouwen. Over uitgaan van de realiteit die vraagt om andere oplossingen, zeker nu met de grote personeelstekorten. Over het verschil tussen een werkbezoek en een dag meewerken op de vuilniswagen, en waar je de goede ideeën vindt als manager/ bestuurder.

Ook hebben we het over Adviesbureaus (zoals BMC), waar mensen soms het gevoel bij hebben dat daar veel geld verdiend wordt voor het schrijven van rapporten. Hoe zij door tijdelijke toevoeging aan een organisatie verandering op gang kunnen brengen, maar dat het vooral níet de bedoeling is dat zij het ‘gewone werk’ doen. 

Het gaat over fouten mogen maken en dat dat nu heel lastig is door hoe het systeem functioneert. Dat lef hebben om spannende keuzes te maken complimenten verdient, en dat sommige dingen onveranderbaar zijn. Accepteer wat je niet kunt veranderen en maak er het beste van gezien de omstandigheden. Dan draag je bij aan je eigen geluk – en dat is wat toch iedereen verdient.