“IK WIL DAT JIJ BLIJFT!”

Judith Wietsma (Jeugdhulp Friesland) ziet honderden mogelijkheden om meer mensen in de sector te behouden en het ziekteverzuim omlaag te brengen. Kern daarvan is dat we de mens achter de professional centraal moeten stellen en daarin investeren.

Judith kijkt vanuit HR en vindt dat we al jaren teveel sturen op cijfers. De ziekteverzuimkosten en uitstroom in onze sector zijn ontzettend hoog. Om dat omlaag te krijgen moeten we radicaal anders gaan kijken naar verzuim. Het moet weer gaan om de mensen die het werk doen.

We praten over werk-priv├ębalans, ‘je hebt altijd een keuze’, hoofdpijn en levensenergie. Over stilteruimtes, managers die bij mensen thuis langs gaan, het voeren van goede gesprekken. Over dat investeren in preventie geld gaat opleveren maar dat dat niet het belangrijkste is.

Dat het dan met meer mensen sneller weer goed gaat, dat is voor iedereen beter. Het vraagt een ander soort leiderschap – organisatiemanagement: de kost gaan voor de baat uit. Kleine investeringen of meer eigen keuze voor een medewerker nu kunnen enorm veel kosten besparen in de toekomst. En met lager ziekteverzuim, minder verloop en minder stress bij medewerkers gaat automatisch de kwaliteit van de hulp omhoog, alleen al doordat er minder wisselende hulpverleners zijn.

Laat je inspireren en voel je vrij om contact op te nemen met Judith via wietsma.j@jeugdhulpfriesland.nl

Deze podcast is gemaakt in het kader van de Inspiratieweek van Jeugdhulp Alles in het werk, waar veel mooie voorbeelden en inspirerende idee├źn met elkaar worden gedeeld. Op www.jeugdhulpallesinhetwerk.nl kun je dit allemaal terugvinden, ook na deze week!