“VOOR BETERE JEUGDZORG MOET HET SYSTEEM VERANDEREN”

Desiree van Doremalen kent de jeugdzorg van verschillende kanten. Zij is steun-raadslid, heeft als ouder te maken gehad met jeugdzorg en staat ouders bij die er nu mee te maken hebben. Zij strijdt voor betere rechtsbescherming van kinderen en ouders en voor een goede analyse als er voor het eerst hulp nodig is.

We praten over raadslid zijn, de jeugdbeschermingswet, rapporteren, het verschil tussen inhoud en vorm. Over dat mensen het niet meer durven vertellen als ze hun kind slaan, de goede intenties van jeugdzorgwerkers en de breedte van ‘bedreigde ontwikkeling’. 

Desiree is uitgesproken en stellig, met grote kennis van zaken. Scherp ook, omdat ze het moeilijk te verteren vindt dat er al 40 jaar over bepaalde thema’s gesproken wordt maar er nog steeds niets is veranderd. Door alles heen klinkt haar missie om het écht beter te maken voor kinderen en ouders. Met begrip voor de jeugdzorgwerkers die binnen het huidige systeem ook klem zitten. Maar ook met de oproep om protocollen aan de kant te schuiven als het belangrijk is voor dit kind.