“WE MOETEN VAKER MÉT KINDEREN PRATEN”

Marike van Gemert vindt dat professionals veel meer met kinderen zouden moeten praten. Ook – of juist – over moeilijke thema’s zoals kindermishandeling. In situaties waarin een kind slachtoffer is wordt er te vaak weinig echt met hem of haar gesproken wordt. We beoordelen, analyseren, schatten veiligheid in, we overleggen veel als volwassenen, maar gek genoeg praten we weinig met degenen voor wie we het allemaal doen: de kinderen.

We praten over waarom dit zo belangrijk is, wat het lastig maakt, hoe je de stem van het kind meer ruimte kunt geven. Over dat kinderen niet in alles de regie hebben maar wel het recht hebben om zeggenschap te houden over wat er gebeurt. Omdat juist dat zo belangrijk is als je je onveilig voelt. Over professionele nabijheid, de Kindertelefoon, contact maken als mens en nog veel meer. 

Vrijwel alle professionals in ons brede veld hebben hierin iets te doen. Van RvdK tot onderwijs, van groepsleiding tot GI, van CJG tot gesloten jeugdzorg. Marike geeft in de tweede helft van ons gesprek een samenvatting van haar boek Praten met kinderen over kindermishandeling, vol praktische tips.

Volgende week verschijnt deel II met Marike van Gemert, daarin gaan we uitgebreid in op het Praatboek.