“JUIST MET BASISSCHOOLKINDEREN MOET JE PRATEN OVER MOEILIJKE DINGEN”

Marike van Gemert vertelde in de vorige aflevering (#133) over waarom het zo belangrijk is om met kinderen te praten over kindermishandeling. Samen met vertrouwensarts Patries Worm ontwikkelde zij het Praatboek, bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

We denken soms dat zij niet zoveel meekrijgen van wat er aan de hand is, of we willen hen niet belasten met nog meer lastige gesprekken. Het is vaak ook moeilijk om met hen echt in gesprek te komen. 

Het Praatboek helpt hierbij. Gebaseerd op de werkboekjes zoals de meeste kinderen leuk vinden om te maken, speels, luchtig, met woordzoeker, doolhof en verbind-oefeningen. Erbij staan gespreksstarters en voorbeeldzinnen om tijdens het tekenen te praten over de moeilijke dingen die er aan de hand zijn.

Dit gesprek zit boordevol tips en voorbeelden en is heerlijk om naar te luisteren (al zeg ik het zelf ;-)) Aanrader voor alle professionals in de hele keten die wel eens met kinderen praten die te maken hebben met kindermishandeling. Leerkrachten, jeugdbeschermers, Veilig Thuis, groepsopvoeders, CJG etc.