“DE CLIENT KIEST ZELF ZIJN HULPVERLENER, ZO MAKEN WE DE HULP LEUKER EN EFFECTIEVER”

Anne Hueting is gepassioneerd orthopedagoog met de ambitie om de wetenschappelijke inzichten veel meer in de praktijk door te voeren. Twee belangrijke principes in het bijzonder: 1) de client moet zoveel mogelijk regie hebben over zijn eigen traject en 2) de werkrelatie is het bealngrijkste voor het effect van de hulpverlening. Je snapt dat ik hier heel enthousiast over ben!

Bij en met Team050 in Groningen heeft Anne deze principes omgezet in een heel concreet uitgangspunt: de jeugdigen kiezen zélf wat voor hulpverlener zij willen. Omdat het makkelijker is om een klik te voelen met iemand die dezelfde interesses heeft als jij, dan gaat het contact vaak automatisch makkelijker. Daarnaast gaat het om persoonskenmerken en praktische zaken. Zo zoek je bijvoorbeeld een hulpverlener die van voetbal houdt, een rustig persoon die op dinsdagmiddag kan afspreken. Of iemand die heel direct is, veel weet van het astronomisch stelsel en ook online werkt.

De eerste jaren matchten zij handmatig, inmiddels met een webapplicatie (metklik.nl) die ook te gebruiken is bij andere organisaties. Maakt het je nieuwsgierig? Luister dan vooral deze podcast!