“Eén van de meest fundamentele rechten van kinderen is om bij ouders op te groeien”

Marielle Bruning heeft een ongelooflijke drive om vanuit juridisch perspectief de wereld een klein beetje beter te maken voor de kinderen en andere kwetsbaren in de samenleving. Als onderzoeker kijkt zij hoe de wet in de praktijk functioneert en als rechter plaatsvervanger houdt zij de directe lijn met de praktijk. Marielle maakt zich grote zorgen over hoe het nu in Nederland gaat.

We krijgen een helder mini-college over de verschillende juridische kaders, de Jeugdwet, de Wet op de kinderbescherming, het Kinderrechtenverdrag en het Europese mensenrechtenverdrag (EVRM). 

We praten over wat de wet kan betekenen voor de praktijk, de grote evaluatieonderzoeken waar Marielle de afgelopen jaren aan meewerkte, het effect van de zaak Savannah op de jeugdbeschermers. Over dat hulpverleners (en organisaties) de wet en regelgeving vaak strakker interpreteren dan nodig is, de wet biedt heel veel ruimte. 

Samen verbazen we ons over het weinig inzetten van het Familiegroepsplan, dat er mínder energie gaat naar het thuisplaatsen van kinderen en het ondersteunen van het gezin om het mogelijk te maken dan naar het beschermen van kinderen door ze uit huis te plaatsen.

Na 45 minuten merken dat we nog lang niet uitgepraat, dus later dit jaar komt er een vervolg!

 

 

Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.