“We begrijpen te weinig wat toxische stress met mensen doet”

Nicoline den Ouden zet zich met hart en ziel in voor mensen die niet goed geholpen worden binnen onze systemen. Ze doet er alles aan om onrechtvaardigheid recht te zetten, en de grote structuuurproblemen die er zijn te agenderen. Als lid van de Ondersteuningscommissie Uithuisplaatsingen Toeslagenaffaire, voor jongeren van 18 die uit de jeugdzorg komen en eerder voor kinderen en gezinnen die binnen de jeugdzorg als ‘complexe casuistiek’ worden aangeduid.

We praten over vanuit je buik werken, je hoofd gebruiken, hulp vragen en waar mensen behoeften aan hebben. Over wat mensen prettig vinden als ze verschrikkelijk in de problemen zitten, en dat het logisch is dat hulp alleen slaagt als mensen er zelf achter staan. 

Nicoline vertelt over wat de toeslagenaffaire of het zijn van ‘complexe casuistiek’ of het niet hebben van een huis betekent voor de gezinnen. Toxische stress heeft als gevolg dat je op allerlei vlakken van je leven niet goed functioneert, waardoor je bijvoorbeeld uiteindelijk niet meer in staat bent om voor je kinderen te zorgen. Maar over de oorzaak, die toxische stress, praten we te weinig. Zouden we veel meer aandacht en begrip voor moeten hebben. Luister en laat je raken!