“Hulp in achterstandswijken moet véél integraler!”

Wat betekent het om in een achterstandswijk te wonen of op te groeien? Daar heeft Marlies de Jong de afgelopen 6 jaar steeds meer besef van gekregen door het werken in de wijk Overvecht in Utrecht.

Marlies is hierdoor anders gaan aankijken tegen zorg. De nadruk op het individu, aanpakken van het ene probleem waarmee iemand komt, dat helpt niet bij gestapelde problematiek. Omdat dit probleem vaak een onderliggende oorzaak heeft. En soms -of eigenlijk best vaak- zijn er zoveel verschillende samenhangende problemen dat je ook als professional niet weet waar je moet beginnen.

We praten over wat je kunt betekenen, dat contact met andere moeders een hele krachtige interventie is, dat veel mensen met schulden lage rugpijn hebben. Over hoe moeilijk het is als je de taal niet goed beheerst, de beperking van ‘domeinen’ en hoe dat juist voor mensen vaak meer problemen oplevert. En vooral: dat dit heel eenvoudig beter kan.

Marlies is heel enthousiast over de werkwijze Krachtige Basiszorg. Ontstaan vanuit bevlogen overbelaste huisartsen in Overvecht, inmiddels bewezen werkend en op meer plekken in het land in gebruik. Zie voor meer info https://krachtigebasiszorg.nl/