“Verbindend gezag kan helpen bij zelfbeschadiging en suicidaliteit”

Kathelijne van Dongen is als systeemtherapeut onder andere verbonden aan een dagbehandeling voor jongeren die suïcidaal zijn en zichzelf beschadigen. Op initiatief van Kathelijne is daar een paar jaar geleden een oudertraining Verbindend Gezag aan toegevoegd. Heel spannend, want ‘het risico is te groot, je kunt niet in verzet gaan tegen suicidaliteit en zelfbeschadiging’. En juist deze toevoeging blijkt zoveel te helpen voor de gezinnen.

Want als je kind suïcidaal is, dan is dat bijna niet te dragen als ouder. Ook op broertjes en zusjes heeft het ongelooflijk veel impact. En tot nu toe is daar weinig expliciete aandacht voor in de behandeling. 

We praten over het belang van support voor kinderen, ouders en professionals, de kracht van een groep gelijkgestemden, over zorgen voor jezelf om de ander te kunnen helpen. Over acceptatie én verandering en hoe je daarmee een sprankje hoop kunt geven aan iemand die dat zelf niet meer heeft. 

Mocht je meer willen weten over deze oudertraining bij Suicidaliteit en Verbindend Gezag, of benieuwd zijn naar het onderzoek naar de pilotgroep, neem dan contact op met Kathelijne via LinkedIn of mail haar op k.h.y.van_dongen@lumc.nl.

Luister voor meer over Verbindend Gezag/ Geweldloos Verzet aflevering #37 met Eliane Wiebenga.