“De Levensboom: een plek om daklozen te herdenken”

In deze aflevering praat ik verder met Merve Yilkimaz over de uitdagingen in het werken met dakloze EU-migranten. Merve deelt haar ervaringen en benadrukt hoe moeilijk het is om praktische hulp te bieden zonder een breder kader te hebben om deze mensen te helpen. Deze mensen vallen namelijk tussen wal en schip van de regelgeving.

We praten over het belang van het herdenken van dak- en thuislozen, dat helpt bij het creëren van bewustzijn en zorgt ervoor dat zij niet vergeten worden. De Levensboom in Utrecht is zo’n plek in de tuin van het voormalig klooster Catharijne Convent in Utrecht. Merve heeft haar scriptie hierover geschreven. Er worden naamplaatjes van overleden dak- en thuisloze mensen opgehangen. Jaarlijks brengt een herdenkingsritueel hulpverleners, dak- en thuisloze mensen, familie en anderen samen om de namen van overledenen te noemen en een kaarsje te branden.

Merve deelt een persoonlijk verhaal over een Poolse man die dakloos was en waar zij voor heeft gezorgd. Ze regelde een detox en probeerde hem te helpen bij het stabiliseren van zijn leven. Helaas kwam hij later weer in een dakloze situatie terecht, wat haar angst en verwarring bracht. Uiteindelijk bood de man zijn excuses aan en waardeerde hij alle hulp die Merve voor hem had gedaan.

Verder bespreken we de culturele verschillen binnen de Poolse gemeenschap en de uitdagingen voor EU-migranten. Het is moeilijk voor hen om stabiliteit te vinden en een normaal leven op te bouwen zonder de juiste steun en middelen. Dit kan leiden tot isolatie en problemen, waaronder criminaliteit. 

Dank je wel voor het luisteren, leuk als je met ons deelt wat je raakt.

Fijne dag!

Mascha