Annemiek Harder is een zeer gedreven wetenschapper met grote liefde voor de praktijk. Elk onderzoek moet wat haar betreft nut hebben voor de praktijk en ze hecht zeer veel waarde aan het directe contact met jeugdigen, ouders en professionals. 

In het eerste deel van het gesprek leer je Annemiek beter kennen (‘ik houd ervan om grenzen te overschrijden’) en vertelt ze over haar rol als hoogleraar en waarom ze daarvoor van Groningen naar Rotterdam is gegaan. 

Na zo’n 15 minuten gaan we de diepte in. We praten over het doorslaggevende belang van de samenwerkingsrelatie en dat daar eigenlijk te weinig aandacht voor is. Over het continu blijven afstemmen met de jeugdige en de ouders, ‘zitten we op de goede weg, helpt dit jullie op deze manier?’. Over de beperkingen en mogelijkheden van methodieken en behandelprotocollen. Over dat kleine dingen die voor jongeren verschil maken. Over dat je als professional vooral moet kijken naar wat jíj anders kunt doen, omdat dat verschil maakt. Over het verschil tussen empathie en sympathie, en dat we moeten proberen te kijken vanuit het perspectief van de ander. 

Het laatste deel van het gesprek gaat over het spanningsveld tussen aan de ene kant het belang van de samenwerkingsrelatie aan de ene kant en aan de andere kant het belang van het volgen van de methodiek (programma-integriteit). Annemiek is daarover heel duidelijk: als je moet kiezen, kies dan voor de samenwerking. Want de samenwerkingsrelatie is voorwaarde om doelen te bereiken. 

Hoor graag wat je hieruit haalt, veel luisterplezier!