“Durf jij de werkelijkheid onder ogen te zien?”

Voel jij je soms ook moedeloos van alles wat je hoort en leest over wat er gebeurt in de jeugdzorg? Ik wel. Moedeloos en verdrietig. Zo ook afgelopen week. In aflevering 216 van de Professional vanuit je hart Podcast vertel ik hoe ik daarmee omga. Omdat blijven hangen in moedeloosheid niets bijdraagt.

Ik werd geïnspireerd door ‘de kracht van de waarheid’ van Gandhi’. We zullen de moed moeten hebben om de werkelijkheid onder ogen te zien om het beter te kunnen maken. Het gaat niet om negatief of positief, het gaat om de realiteit.

Dat ouders en kinderen zich niet gehoord en gezien voelen. Niet altijd, maar te vaak. Dat kinderen en ouders te maken krijgen met een neerbuigende of vernederende benadering door professionals. Niet altijd, maar te vaak. Dat kinderen te maken krijgen met geweld binnen de jeugdzorg. Niet altijd maar te vaak.

Zo lang we reageren met ‘er gaat ook heel veel goed’ erkennen we wat mij betreft niet genoeg dat het te vaak fout gaat. En dat we het beter moeten doen. Daar kan iedereen aan bijdragen. 

Als jij vóelt dat iets niet goed is voor een kind of gezin, maar je leidinggevende vraagt van je om het wel op die manier te doen, hoe reageer je dan? Als je een collega grof hoort praten tegen een jongere, wat doe je dan?

Heb je de moed om te doen waarvan je gelooft dat het het beste is? Of pas je je aan? Op die momenten komt het erop aan en kun je echt verschil maken. Want #samenmakenwedewereldmooier

Luister de podcast via je favoriete podcastapp, Spotify, Youtube of de website

Leuk als je een reactie achterlaat!

Fijne dag, 

Mascha