“De kunst van heldere communicatie”

Frank Los is een vrije denker die graag helderheid verschaft. Hij werkt graag samen met gemeentes/ sociaal domein en zorginstellingen. Door vragen te stellen, te spiegelen en te tekenen maakt hij ingewikkelde of vage materie tot iets wat iedereen begrijpt. Liefst visueel en met hulp van techniek. 

Frank vertelt hoe deze kwaliteit is ontstaan en wat zijn persoonlijke drijfveren zijn. Dat hij ontwapenend is, maar dat kan dus ook bedreigend kan zijn als iemand niet ontwapend wil worden. We praten over normaal zijn, en wat dat dan is.

Over de kracht van visualiseren bij begrijpelijk maken van complexe processen, omdat plaatjes je dwingen om naar de essentie te gaan. Over het belang van zoveel mogelijk zelfregie, en hoe techniek daarbij kan helpen.

Frank zoekt altijd naar manieren om het makkelijker te maken voor de gebruiker. Hij wil graag dat het voor iedereen makkelijk en helder is. Hij heeft bijvoorbeeld een picto-plan-maker ontwikkeld in samenwerking met Oranjeborg, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. In een paar minuten kun je het geschreven behandelplan kunt omzetten in een poster met picto’s. Begeleiders hoeven niet zelf te tekenen of te bedenken, je voert tekst in en de passende plaatjes staan in het plan. Heel tof, omdat zelf tekenen voor veel mensen toch een hoge drempel is. Mocht je hier benieuwd naar zijn, kijk dan zeker even op de website www.franklos.nl

Luister dit mooie en inspirerende gesprek via je eigen podcastapp, Spotify, youtube of de website. Leuk als je een reactie achter laat!

Fijne dag, 

Mascha