“De Rode Knop in de CAO Jeugdzorg”

In deze aflevering vertelt Maaike van der Aar (bestuurder FNV jeugdzorg) over De Rode Knop die nieuw én uniek is in de CAO Jeugdzorg. Het is een uiterste redmiddel voor medewerkers om STOP te zeggen als de werkomgeving onveilig en onverantwoord voelt/ is. De medewerker legt dan formeel de verantwoordelijkheid terug bij de organisatie. Het is nieuw en daarmee spannend wat dit in de praktijk gaat betekenen. Het gaat altijd om specifieke situaties en je moet daarvóór alle andere opties ingezet hebben.

We praten over de situatie in de jeugdzorg, de werkdruk, de omstandigheden van de afgelopen jaren en de onveiligheid die professionals ervaren. Veilig kunnen werken is belangrijk, en dat is wat medewerkers zeker niet altijd ervaren. De oplossingen daarvoor gaan niet ‘van boven’ of de overheid komen, dit zullen we echt samen moeten doen. Werkgevers en werknemers.

Het gaat om individuele verschillen en collectieve belangen, over open communicatie tussen werkgevers en medewerkers, over zelfzorg voor hulpverleners. Iedereen heeft recht op een veilige werkomgeving, en hiervoor is ook een collectieve aanpak nodig. De hoop is dat het bestaan van de Rode Knop het gesprek nog meer op gang brengt. Het kan zo niet verder. 

Het gaat hierbij om onveiligheid van medewerkers en een onveilige werksituatie, want de CAO gaat over de medewerkers. Pijnlijk is dat ook jongeren en ouders in de jeugdzorg onveiligheid ervaren. We praten hier kort over. In haar rol als bestuurder van de FNV Jeugdzorg heeft Maaike als opdracht voor het belang van de medewerkers te staan, en dat is soms lastig uit te leggen omdat het lijkt dat agressie die jongeren ervaren er niet toe doet. Maar het gaat in basis over hetzelfde: er is een structurele cultuurverandering nodig, waarin de rechten en het welzijn van alle betrokkenen centraal staan. Zowel van de medewerkers als van de gezinnen en de jongeren. 

Luister de podcast via je eigen podcastapp, Spotify, Youtube of de website. Leuk als je een reactie achterlaat!

Fijne dag, 

Mascha