“De rol van onderzoeksjournalistiek is het blootleggen van misstanden”

Waarom is er toch altijd zoveel media-aandacht voor wat er mís gaat in de (jeugd)zorg en het sociaal domein? Waarom is er nooit aandacht voor positieve voorbeelden? Misschien wel de meest gestelde vraag door professionals die met liefde hun werk doen.

Die vraag had ik zelf ook. Tot Klaas den Tek, werkzaam bij Pointer van KRO-NCRV, mij uitlegde wat de rol is van de onderzoeksjournalistiek: controleren hoe het nu gaat en misstanden blootleggen. 

Klaas verdiept zich al een aantal jaar in verschillende sociale thema’s, waaronder de complexe scheidingen, gesloten jeugdzorg, de prostitutie en frauduleuze zorginstellingen (samen met Follow the Money.Bovendien is hij zeer gepassioneerd over zijn werk. Alle reden om hem uit te nodigen in de podcast!

We praten over de patronen die Klaas als relatieve buitenstaander ziet, wat de aanleiding is voor een onderzoek, hoe hij omgaat met verhalen die hij hoort, wat het met hem doet als je je steeds bezig houdt met misstanden/ slechte voorbeelden. Maar ook wat zijn werk leuk maakt en wat hij hoopt teweeg te brengen met zijn onderzoeken.

Luister ook aflevering #228 van de Professional vanuit je hart Podcast via je favoriete podcastapp, Spotify, YouTube of de website. Leuk als je een reactie achterlaat!

Fijne dag, 

Mascha