Bart Klompen is groepswerker en heeft bij jongeren op de groep nagevraagd of hij een Professional vanuit z’n hart is. De jongeren gaven daar een duidelijk antwoord op: JA. We praten erover wat dat is, wat jongeren daarover zeggen en hoe Bart daar zelf naar kijkt. 

Bart geeft heel veel praktische voorbeelden uit zijn eigen werk. Bijvoorbeeld de zoektocht naar hoe je een jongere het beste kunt helpen. Dat zit niet in het dossier, maar veel meer in wat wil de jongere, waar is hij goed in, waar wordt hij blij van, waar wil hij over 5 jaar naartoe werken en wat gaat hij daarvoor inzetten. Zoek naar het talent, drijfveer en veerkracht, en bouw dat uit.

We praten over morele moed, je eigen kompas volgen. Je gevoel laten spreken, de noodzaak van sparringpartners en teruggefloten worden door je team. Over de jongere zijn eigen regie laten hebben, en dus bijvoorbeeld serieus nemen als hij zegt even rust nodig te hebben.

Over het nadeel van een goede hulpverlener zijn, dat een jongere dan van jou afhankelijk wordt.  Dat netwerk minder tijd heeft dan jij als hulpverlener. Hoe lastig het soms als mens ook is om een jongere weer los te laten.

Over positieve psychologie, waar Bart helemaal fan van is en toffe dingen mee doet binnen zijn organisatie. 

Een zeer inspirerend gesprek met een praktische hulpverlener die niet zo graag in de spotlights staat. 

De documentaire Jager of Visser kun je zien op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=dMWeAx17Osg. Leuk als je aan Bart laat weten als je m gekeken hebt, bijvoorbeeld via LinkedIn!