Nadine Kamer is met een heel gaaf project bezig: zij maakt een audiodocumentaire over haar leven in/ met de jeugdzorg. We praten hier uitgebreid over in het tweede deel van ons gesprek. 

Eerst zoomen we in op haar passie voor het vak trainingsactrice. Wat doet een trainingsacteur nou eigenlijk precies, en wat is het verschil met een gewone acteur? We praten over feedback geven, vanuit je rol als trainingsacteur of vanuit de rol die je ‘speelt’, gepolijst (volgens de feedback-regels) of ‘rauw’. Over naturel spelen, het verschil tussen theater en voor de camera staan, welke rol zij het liefste speelt en welke het beste bij haar past. Over hoge eisen stellen aan jezelf en dan ook snel verbeterpunten noemen naar anderen. Over dat je als deelnemer bij een rollenspel helemaal niet hoeft te spelen maar alleen maar te reageren, hoe dichter je bij jezelf blijft hoe meer het klopt. Zo leuk om een inkijkje te krijgen in een beroep waar ik weinig beeld bij had!

 

De audiodocumentaire die Nadine aan het maken is begonnen met een idee voor een podcast, maar dat dekt niet meer de lading. Het is een film zonder beeld: een geheel van minstens 18 afleveringen waarin Nadine haar verhaal vanuit verschillende gezichtspunten naar voren laat komen. Vanuit zichzelf, haar dagboeken van toen en hoe zij nu als volwassene terugkijkt en ook haar moeder, haar gezinsvoogd van toen en oude groepsleiders komen aan het woord. Het gaat over het dossier: waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt? Waarom is Nadine gesloten geplaatst terwijl zij misschien wel iets anders nodig had? 

 

Het is uitgegroeid tot een kunstproject met een crowdfunding. Nadine vertelt waarom ze hiervoor gekozen heeft en ook hoe het voelt. Dat een project als dit echt niet te vergelijken is met een podcast, en dat ze een product wil maken dat wel voor iedereen gratis beschikbaar is. 

Ik ben heel benieuwd naar het resultaat, waarschijnlijk te beluisteren eerste kwartaal 2021. Met een slag om de arm, want nog niet alle keuzes zijn gemaakt en het is een heel persoonlijk project. 

Wil je Nadine en de jeugdzorg volgen? ga dan naar www.nadinekamer.nl/audiodocumentaire

Wil je Nadine steunen? ga dan naar www.voordekunst.nl/projecten/11429-nadine-de-jeugdzorg-1