Bianca van der Neut is zo’n twee jaar geleden in Utrecht gestart met Kamers met Aandacht, om een beter vangnet te creëren voor jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg. Voor haar mooie initiatief dat zij volledig vanuit met eigen drive heeft opgebouwd heeft ze vorige week de Hartenhuis-Award van Het Vergeten Kind gekregen. Dat was een mooie aanleiding om Bianca uit te nodigen voor de podcast 🙂

Kamers met Aandacht matcht jongeren met een verhuurder (iemand die een kamer of studio in/ naast zijn eigen woning over heeft én een beetje naar de jongere omkijkt). Grootste kracht: de jongere mag écht zelf kiezen. Wel of geen kinderen in huis, bij jonge of oudere mensen en in welke woonplaats.

We praten over verhuurders van alle leeftijden, dat je maximaal 2 jongeren met een zorgvraag op 1 adres moet laten wonen, dat jongeren gewoon een vangnet nodig hebben als ze net 18 zijn, over hoe fijn het is als de mentor die ambulante begeleiding blijft doen – maar ook hoe moeilijk dat is.

Dat het voor jongeren zo fijn voelt ‘dat mensen iets voor je doen die daar niet voor worden betaald’. En natuurlijk ook over dat we dit anders zouden moeten doen tijdens de jeugdzorg, zodat Kamers met Aandacht niet meer nodig zijn. 

Eenzaamheid is een groot probleem in Nederland, een enorm probleem. Er zijn ontzettend veel mensen die eenzaam zijn en in een huis wonen waar wel een kamer over is. Kamers met Aandacht is heel vaak een win-win-situatie.

www.kamersmetaandacht.nl