Woohoo de VIJFTIGSTE podcast !!! Dank je wel dat je luistert, want dan heb ik reden om de podcast te maken 🙂

Dit lange gesprek met Ester Wijnen bestaat eigenlijk uit twee delen.

Het eerste half uur praten we over werken vanuit je hart. Wat betekent dat en is het hetzelfde als Werken vanuit de bedoeling? Wat speelt er binnen organisaties, wat maakt het soms zo lastig?

Als organisatie-adviseur heeft Ester veel sectoren in het publiek domein gezien. Zij ziet dezelfde thema’s in Wonen, Welzijn, Zorg en Onderwijs. De kracht van het systeem is groot, het is moeilijk voor individuele professionals om het anders te doen. Toch begint het bij jezelf. Wie jij bent, wat wil je anders doen. Wacht niet op tot je ruimte krijgt maar creëer het zelf.

Het tweede halfuur praten we over partnergeweld. Ester heeft hier zelf lang geleden mee te maken gehad en is hier pas vorig jaar over gaan vertellen. Partnergeweld wordt nog vaak niet herkend door de hulpverlening. Zeker ook bijvoorbeeld als de ouders gescheiden zijn en de patronen uit de relatie doorspelen. Er ontstaat een zgn ‘vechtscheiding’, waarbij de ene ouder vanuit dat relatiepatroon macht heeft over de andere ouder.

Ester geeft praktische tips over wanneer je alert moet zijn. En zij deelt welk advies zij ouders in die situatie meegeeft om maar niet de schijn tegen te hebben. Ik schrok toen zij dit vertelde en herken het helaas ook uit de praktijk dat het zo gaat. Omdat ik ook de machteloosheid van hulpverleners zie om in deze situaties  het goede te doen.

Ester is bezig met een boek over haar ervaringen, maar vooral ook over wat het met haar heeft gedaan en waar ze nu staat.