Ricardo Eshuis heeft met zijn bedrijf SVH | Stichting Vakbekwaamheid Horeca de BID Positivity Award gewonnen voor het Meest Positieve Bedrijf. We hebben elkaar ontmoet bij de uitreiking van de Awards en het leek ons leuk om samen een podcast op te nemen.

Alles wat Ricardo doet, doet hij vanuit zijn hart. In welke positie ook, in de eerste plaats als mens, dat kan hij niet anders. Het gaat hem ook altijd om de mens achter de medewerker, achter de leerling, achter de cliënt.

Ricardo legt uit waarom SVH de Positivity Award heeft gekregen. De horeca is enorm getroffen door Corona, en direct al bij de eerste lockdown heeft SVH een groot deel van het lesmateriaal online gratis beschikbaar gesteld. Ook hierbij is het motto ‘wij staan achter de mens in de horeca’.

Daarnaast werken zij mee aan prachtige projecten, bijvoorbeeld in Den Haag. Daar is op initiatief van een ondernemer een samenwerking ontstaan om 12 jongeren ‘met een rafelrandje’ aan een diploma in de horeca te helpen mét bij uitstroom een baan. Zodat ze echt verder kunnen in de toekomst.

We praten over het verschil tussen gesubsidieerde en ‘commerciële’ organisaties, omdat we allebei kiezen voor geen subsidie of fondsen. Ricardo is daar uitgesproken over: met veel subsidie word je lui, en als je weinig geld hebt word je heel creatief. Over subsidiestromen en verantwoording die tijd kosten, en hoe dat de oplossingen beperkt doordat de flexibiliteit ontbreekt.

Over het werken met tribes rond een bepaald vraagstuk, met specialisten die andere kennis hebben, in plaats van met teams van mensen die hetzelfde kunnen. Interessante gedachte, te organiseren door de client centraal te stellen. Te starten bij de jongere. En dan ook school hier direct bij te betrekken.

En nog veel meer. Slotwoord van Ricardo: Positiviteit is niet zo heel moeilijk 🙂