“Vraag naar positieve voorbeelden, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?”

Ruim een half jaar geleden was ik te gast in Peters’ Podcast. Graag deel ik dit gesprek met jullie. René Peters richt zich vooral op de mensen bij de gemeenten, wethouders, raadsleden en beleidsambtenaren, dat merk je in de voorbeelden die ik geef.

In dit halfuurtje komen ongelooflijk veel thema’s langs, je persoonlijke drijfveren, de segmentatie van het systeem, kijken naar waar je wel invloed op hebt, eigenaarschap, out of the box denken en nog veel meer.

We praten over dat er in veel gezinnen meer verschillende problemen spelen die over verschillende werkvelden verdeeld zijn, en dat de gemeenten bij uitstek deze werkvelden aan elkaar zou moeten verbinden. Maar dat dat in de praktijk nog te weinig gebeurt, waar deze gezinnen de dupe van zijn. Denk bijvoorbeeld aan armoede, participatie, onderwijs en jeugdzorg. 

Hoe kan het toch dat we het zo enorm opgedeeld hebben in aparte hokjes? Dat het zo moeilijk blijkt om de hele mens te zien, of alle problemen in een gezin gezamenlijk aan te pakken. Vooral voor gemeenten is hier zoveel winst te behalen: kijk naar de levensloop.

En grappig: om terug te horen: ergens in dit gesprek zeg ik ‘we hebben positiviteit nodig’ – nog voordat ik de Positivity Award had gewonnen 🙂