“Als je een 7 goed genoeg vindt, moet je ander werk gaan doen”

Dagmar Vriends wil dat professionals in de jeugdzorg zich realiseren: JIJ kunt ontzettend veel impact hebben op die ene jongere, die ene ouder. Dus zorg ervoor dat je jezelf ontwikkelt en je een ontzettend goede professional wordt.

Het gesprek was zo waardevol en nog lang niet klaar dus we hebben aan het eind besloten nóg een podcast op te nemen. Daar kun je volgende week naar luisteren.

We praten over plezier hebben in je werk, het ontstaan van je passie. Mensen die niet meer in zichzelf geloven hebben een ander nodig om dat weer te kunnen zien. Als je de juiste omstandigheden voor iemand creëert, kan er wat goeds komen. Als je dat niet meer gelooft, moet je een andere baan gaan zoeken.

Dagmar vertelt over de periode dat haar kinderen hulp nodig hadden, en waarom ze ervoor koos om niet naar de jeugdzorg te stappen. Ze vertelt wat haar weerhield, en ook wat juist dan wél werkt – en dat zit niet in meer geld en tijd.

We praten over omgaan met lastig gedrag, daarover geeft Dagmar trainingen. Agressie komt pas helemaal aan het einde, al veel eerder in het proces kun je iets anders doen. Vaak: beter luisteren. Dat het eigenlijk gaat over ‘omgaan met lastig gedrag’, hoe je je daartoe verhoudt. Dat je daar beter in wordt als je je eigen rugzak met shit opruimt. Als je jezelf beter leert kennen, kun je beter bij jezelf blijven en word je een betere hulpverlener.

Je bent nooit verantwoordelijk voor wat een ander doet, maar je hebt wel veel invloed. Maak gebruik van de werking van spiegelneuronen: als jij je oppompt/ groot maakt, doet de ander dat ook. Als jij laat zien dat je mens bent en op zoek bent naar verbinding, dan roept dat dus ook een andere reactie bij de ander op. Wees je daar bewust van en doe je voordeel ermee. Omgaan met lastig gedrag gaat niet over de ander, het gaat over jou.