“Macht is het grootste minpunt in de hulpverlening”
Daisy Petrona-Claase ken je misschien van scherpe, uitgesproken posts op social media. Ze is zelf slachtoffer van geweld in de jeugdzorg, zoals het grootste deel van de kinderen die uithuisgeplaatst zijn tussen 1945 en 2019. Commissie De Winter heeft hierover een schrikbarend indrukwekkend rapport uitgebracht: Onvoldoende Beschermd.
Daisy wil ervoor zorgen dat de kinderen die nu in de jeugdzorg verblijven een betere toekomst krijgen. Zodat zij niet de ellende doorhoeven die veel ex-jeugdzorg-jongeren wel hebben (gehad).
We praten over het rapport van de Commissie De Winter, wat allemaal onder geweld valt. Niet alleen fysiek geweld en seksueel misbruik, maar ook emotioneel geweld en gedwongen afzondering En dat er sinds het verschijnen van dit rapport in 2019 nog niet veel veranderd is. De kinderen van nu maken nog steeds geweld mee.
Daisy vertelt over het belang van samen boodschappen doen, dat verplicht kameruur niet mag volgens de Internationale Rechten van de Mens. over hoe het voelt als je bij niemand hoort. Dat een band houden met je ouderlijk huis zó belangrijk is, maar dat je als jongere ook moet kunnen zeggen dat je dat niet wilt – en dat daar dan naar geluisterd wordt.
Als je zelf niet zo bent opgegroeid, kun je niet weten wat de gevolgen zijn. Daarom zouden hulpverleners dit moeten ervaren. Verbetering begint bij erkenning, en sorry zeggen. Daar wordt je geen slechte hulpverlener van, daar raak je je positie niet mee kwijt, daarmee geef je ouders en kinderen geen macht. Maar daarmee wordt je mens. Je hoeft als hulpverlener niet perfect te zijn, je hoeft het niet allemaal te weten. Je mag onmacht voelen. Maar reageer daar niet op met macht.
Vraag je altijd af: als dit mijn leven was, hoe zou ik dan reageren, wat zou ik dan willen? Dat is het trucje van goed hulpverlenen en iedereen kan dat leren als je maar durf hebt.
Weer een intense aflevering vanuit het perspectief van iemand die het zelf meegemaakt heeft én de positie als professional kent.