Ilona Sibbing werkt als gezinsonderzoeker bij stichting Jeugdformaat en vertelt vol passie over hoe ze pleegouders zo goed mogelijk voorbereid op het pleegouderschap.

We praten over het verschil tussen bestands- en netwerkpleeggezinnen, over dat je eigenlijk niet goed kan weten waar je aan begint dus dat de voorbereiding enorm belangrijk is, en dat de afgelopen jaren gelukkig steeds meer aandacht is voor (het contact met) de eigen ouders/ netwerk. Maar dat dat het ook voor pleegouders soms wel heel ingewikkeld maakt.

De aanleiding voor deze podcast is een andere: deze zomer is Ilona als vrijwilliger mee geweest met het Vlielandkamp georganiseerd door Jeugdbescherming West en St Jeugdformaat. Ze stuitert nog na van enthousiasme en wil er heel graag over vertellen.

Een week naar Vlieland met 48 kinderen voor wie het leven en de thuissituatie ingewikkelder is, die veel hebben meegemaakt en bijvoorbeeld in een pleeggezin wonen. Een week om weer helemaal kind te kunnen zijn, echt genieten voor zowel de kinderen als de leiding 🙂

Het zijn heel indrukwekkende ervaringen, veel kinderen zijn nog nooit op een eiland geweest. De bootreis was al heel bijzonder. Een deel van hen gaat nooit op vakantie, en sommigen hebben specialistische begeleiding nodig.

Voor Ilona was het een heel mooie week, waarin je voelt dat je verschil maakt. Door de aandacht die je voor de kinderen hebt, doordat je een andere kant van ze ziet. Je ziet de kinderen genieten en je weet dat het zowel voor de kinderen als de (pleeg)ouders ruimte en rust geeft. En de kinderen vinden het zo heerlijk dat ze liefst allemaal volgend jaar weer mee willen!