“Maak mensen weer eigenaar van hun eigen vraag”

Kathinka Bruinsma heeft een heel groot hart én een fascinatie voor de samenwerking tussen mensen die hulp vragen en professionals. Ze is betrokken bij oudernetwerken in de stad Utrecht, en sinds kort ook reflectiecoach bij SAVE.

Wat gebeurt er in die samenwerking, waardoor voelen zowel de ouders, de jongeren, de wijkbewoners als de professionals zich niet altijd gezien en serieus genomen? Wat is de impact van hoe de systeemwereld in elkaar zit? En vooral: wat staat ons te doen, hoe kunnen wij bijdragen?

We praten over lef als kernkwaliteit van professionals, over eigenaarschap van problemen en hoe we die kunnen laten bij degene die het probleem ervaart, over het professionaliseren van de vragen van mensen.

Gelijkwaardige samenwerking is zó belangrijk, het is logisch en klinkt helemaal niet zo ingewikkeld maar blijkt dit in de praktijk toch te zijn. Dat heeft te maken met de systeemwereld, je moet als professional sterk staan om weerstand te bieden tegen wat het systeem van je vraagt. Realiseer je dat dit zowel voor jou als voor de ouder/ jongere/ wijkbewoner geldt: je komt alleen in beweging voor iets wat van jezelf is.

Natuurlijk komt ook de dramadriehoek langs, praten we over de verharding in de samenleving en nog veel meer.

Veel luisterplezier, en leuk als je een reactie achterlaat!