“Eenzaamheid is de belangrijkste oorzaak van seksueel misbruik en uitbuiting”

Merel van Groningen was als tiener slachtoffer van een loverboy en van misbruik in een jeugdzorginstelling. Nu maakt ze zich op allerlei manieren hard voor positieverbetering van slachtoffers van misbruik en mensenhandel.

We praten over misbruik en mensenhandel. Het gaat over eenzaamheid: dat ligt er altijd onder bij alle jongens, meiden, vrouwen en mannen. Eenzaamheid is zo koud, dan ga je op zoek naar aandacht, naar warmte. Zelfs als het in een vorm is die niet goed voor je is.

Over dat victim blaming ervoor zorgt dat mensen er niet over praten en geen aangifte doen. Dat het zo belangrijk is dat dit verandert, en dat alleen mensen dat kunnen veranderen. We moeten ons niet te druk maken over dat er weinig gebeurt, we moeten ons richten op wat er wél verandert. En wat we zelf daaraan kunnen bijdragen.

Merel vertelt over hoe het vertellen van haar eigen verhaal is uitgegroeid tot een stichting. Zodat het MVG Project (lespakket, film en trainingen)  en werkwijze voor de begeleiding van slachtoffers verder uitgerold kunnen worden.

Deze week, op donderdag 14 oktober, is de officiële lancering van de MerelvanGroningen Foundation, je bent van harte uitgenodigd. De focus ligt komend jaar op de opleiding voor Ervaringscoaches Mensenhandel, omdat het juist voor slachtoffers zo belangrijk is om met ervaringsdeskundigen te kunnen sparren.

Alle informatie over de lancering, het MVG project en de foundation vind je op www.merelvangroningen.nl

Merel heeft drie boeken geschreven:

“En plotseling ben je van hem” – over haar ervaringen als slachtoffer van een loverboy/ mensenhandel

“In mijn onschuld” – over misbruik binnen de jeugdzorg

“Liefde zonder vleugels” – verhalen van jongeren over grensoverschrijdend gedrag, praktijkcases