“Er zijn altijd meer mensen dan we denken”

Hedda van Lieshout is bestuurder bij de Eigen Kracht Centrale, die zich al ruim 20 jaar hard maakt om mensen hun eigen regie te laten houden en zelf hun beslissingen te laten nemen. Een van de vormen daarvan is een Eigen Kracht Conferentie.

De manier van werken is gebaseerd op de manier van samenleven van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland. In de basis is het heel simpel: als het niet goed gaat, maak dan de kring groter. Er zijn áltijd mensen die mee willen denken, en zij samen kunnen een veilige oplossing bedenken. In Nieuw Zeeland heeft dit gedachtegoed geleid tot een verandering van de wet. Ook in Nederland staat het FamilieGroepsPlan in de wet, maar er wordt nog veel te weinig gebruik van gemaakt.

We praten over de kracht van netwerken, het familiegroepsplan, waarom het soms zo moeilijk is en welke stappen we hier in kunnen zetten. Het is een echt andere manier van werken die voor iedereen beter is: de persoon zelf (het kind), de familie, de professionals en uiteindelijk ook de financier. Maar niet als quick win.

Voor Hedda is het heel duidelijk waarom keukentafelgesprekken niet werken: er ligt al een plan , en dan zoeken ze mensen om in dat plan in te zetten. Dat is de verkeerde volgorde. Als je mensen een plan laat maken dat bij hen past, dan zie je dat mensen verantwoordelijkheid nemen.

Professionals hebben vaak het idee dat er geen netwerk is, maar het is een kwestie van anders zoeken. Vraag bijvoorbeeld  ‘zijn er mensen die met je mee kunnen denken over een plan?’ in plaats ‘van wie zou je kunnen helpen?’. En vooral: denk breder dan ouders en directe familie.

Luister naar dit bevlogen gesprek, deel 1. Want we waren aan het eind van dit gesprek nog lang niet klaar, volgende week volgt deel 2 (#82)

Voor meer informatie over de Eigen Kracht Centrale zie https://www.eigen-kracht.nl/