“Ze zijn állemaal wel eens gepest”

Claudia Scheuneman is docent op de Praktijkschool in Deventer en dol op ‘haar volkje’. De kinderen in haar klas hebben een grote leerachterstand (minstens 3-4 jaar) en bijkomende problemen, waardoor er veel aandacht gaat naar zorg. 

We praten over de kinderen op het praktijkonderwijs, die allemaal dezelfde ervaring hebben . Niet mee kunnen komen, geen sterren halen bij lezen en hun werk als laatste af hebben. Ze zijn allemaal gepest. Daardoor hebben zij nog maar heel weinig vertrouwen in zichzelf.

Het praktijkonderwijs valt onder regulier onderwijs maar is behoorlijk onbekend en zeker ook onbemind. Maar de kinderen die er naartoe gaan ervaren in het algemeen een grote opluchting: ze kunnen gewoon meekomen en er zijn meer kinderen zoals zij!

We praten over samenwerken met ouders, wat zo belangrijk is en blijft bij deze kinderen. Over hoe het is als ook ouders moeite hebben om dingen in de samenleving te snappen.

Over samenwerking met hulpverlening, dat het onbegrijpelijk is hoeveel hulpverleners er soms bij een kind of een gezin betrokken zijn en wat die dan allemaal doen. Ze hebben maar een half uurtje per week. Er zijn zoveel mensen die er iets van vinden, en het kind merkt er soms zo weinig van. 

Over het afbreken van muurtjes, al zijn het maar een paar baksteentjes. Dat je als juf verschil maakt maar dat dat niet altijd zo voelt. Dat het soms zo moeilijk is als je geconfronteerd wordt met alles wat moet. Dat je dan goed bij jezelf moet kunnen blijven en lef nodig hebt om het anders te doen als dat nodig is. En nog spannender: om daar ook over te vertellen 🙂

Dank je wel dat je dat wilde doen in deze podcast Claudia!