“Ben jij er eigenlijk wel voor mij?”
Sinds een moeder een paar jaar geleden deze vraag (van de titel) aan hem stelde is Bas Adriaans een ander soort jeugdbeschermer geworden. Met meer begrip voor de situatie waar de gezinnen in zitten, meer aandacht voor contact en beter luisteren.
Bas werkt bij Blijvend Veilig in Amsterdam. Dat is een pilot van een nieuwe manier van werken binnen de jeugdbeschermingsketen, een team met medewerkers van Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdbescherming Regio Amsterdam, WSG, Ouder-Kind Teams en de Blijf-groep. Door intensieve samenwerking binnen één team krijgt het gezin met minder verschillende hulpverleners te maken en wordt er op een duurzamen manier aan veiligheid gewerkt.
De eerste fase van Blijvend Veilig heet ‘Vertragen en verdragen” – eerst goed kijken wat er aan de hand is voordat je ingrijpt. Heel moeilijk voor hulpverleners, maar zoveel beter voor de gezinnen én met veel meer kans dat je die dingen aanpakt die het belangrijkste zijn.
We praten over jezelf in de spiegel aankijken, over op je handen zitten, over patronen herkennen en na 3-5 jaar echt klaar zijn. Over kwetsbaar blijven en open staan om te willen blijven leren. Over dat alle gezinnen verschillend zijn en de hulp altijd op maat zou moeten zijn. Er is zoveel mogelijk in samenwerking met het gezin. Ben jij bereid om te vertragen en verdragen?