“Gesloten jeugdzorg is voor iedereen heel pijnlijk”

Margot Ende is directeur van stichting Het Vergeten Kind. Vandaag start de campagne om de gesloten jeugdzorg te stoppen naar aanleiding van de documentaire JASON. Deze campagne is ‘hard’ en heel zwart-wit naar buiten toe. In deze podcast het verhaal erachter.

Waar staat Het Vergeten Kind eigenlijk voor, wat willen zij bereiken? En waarom zijn ze zo stellig in hun uitingen? We praten ook over de campagnes van de eerdere jaren, de trilogie van de films van Maasja Ooms en Willemijn Cerutti. 

Je hoort de persoonlijke betrokkenheid van Margot en waarom deze organisatie zo goed bij haar past. 

De campagne van nu gaat over het stoppen van gesloten jeugdzorg maar vooral over betere, eerdere hulp waardoor gesloten jeugdzorg niet meer nodig is. Dat gesprek moeten we met elkaar voeren. Het moet beter voor de kinderen, maar vooral ook voor de hulpverleners!

Margot vertelt over het onderzoek dat gedaan is naar de ervaringen van kinderen én hulpverleners met gesloten jeugdzorg. De uitkomst ervan was heftiger dan ook de onderzoekers van tevoren hadden bedacht. Verreweg de meeste kinderen vinden dat gesloten jeugdzorg hen (verder) getraumatiseerd heeft, en verreweg de meeste hulpverleners zijn van mening dat andere hulp beter was geweest. 

En dan nog: de cijfers zijn schokkend, maar de verhalen van de kinderen komen pas écht binnen. Daarom is deze campagne nodig: we móeten het beter doen en snel ook! Stoppen van gesloten jeugdzorg is een middel om betere hulp te realiseren.

Wil je meer weten over de campagne, het onderzoek, het manifest of de petitie? Wil je de campagne steunen/ de petitie tekenen? Ga naar www.hetvergetenkind.nl.

En: wil je op mij stemmen voor de VIDM-Award (heel graag!)? Dat kan op https://vidm.nl/vrouw-in-de-media-awards/provinciaal?prov=Utrecht. En vraag vooral je collega’s, vrienden en familie ook hun stem uit te brengen 🙂