“Geef het kind in ieder geval het gevoel dat je het hebt geprobeerd”

Jason Bhugwandass en Sanne van der Laan hebben in de gesloten jeugdzorg gezeten en geven de kinderen een gezicht in de campagne van Het Vergeten Kind “Stop de gesloten jeugdzorg”.

In dit gesprek vertellen zij waarom zij volledig achter deze (harde) campagne staan. In de gesloten jeugdzorg gebeuren dingen die kinderen beschadigen, daar geven zij uit hun eigen leven een aantal voorbeelden van. Zij benadrukken dat het géén aanklacht tegen de hulpverleners is, maar tegen het systeem.

Waarom bijvoorbeeld laten we een meisje van 14 jaar, verzwakt door haar eetstoornis, ophalen door een justitie-busje en moet ze handboeien om? Waarom vervoeren bewakers -in plaats van bekende hulpverleners- haar naar een plek aan de andere kant van het land waar ze nog nooit is geweest? Waar de ‘kennismaking’ betekent dat je tas en je lichaam gecontroleerd worden door mensen die je niet kent? 

Jason, Sanne en de andere jongeren willen graag SAMEN met de hulpverleners betere zorg ontwikkelen. Tegelijkertijd voel je hoe moeilijk het voor hen is als er gezegd wordt ‘dat er ook veel goed gaat’. Het gaat om erkenning van de ervaringen, de pijn, de fouten.

Door het gesprek hoor je het thema ‘gezien worden’ door alles heen. Hulpverleners die laten merken dat ze ook buiten werktijd aan je denken. Dat je als jongere zonder contact met echte mensen eigenlijk niets kan leren. Dat als je kinderen wilt leren om in de samenleving mee te draaien, dat je ze dan ook een omgeving moet aanbieden die functioneert als de samenleving. Waar professionals menselijk zijn, contact maken. 

Dat de individuele hulpverleners daarin juist het verschil kunnen maken – of niet. Voor het kind is niet eens het belangrijkste dat iets lukt, maar wél dat je het hebt geprobeerd. Dat je je best voor hem/ haar hebt gedaan. Dat hij het waard is. Door een stap extra te zetten, door iets buiten de kaders te doen als dat goed is voor een kind.

Dank je wel Jason en Sanne dat jullie je verhaal willen delen om het beter te maken voor de kinderen van nu en de toekomst!