“Je moet jeugdzorg los zien van kolommen”

Giovanni Coenen is al jaren vanuit verschillende kanten betrokken bij jongeren met ingewikkelde problematiek. Het is schrijnend hoe vaak deze jongeren ‘doorgeschoven worden’ van de ene naar de andere sector/ organisatie, van (open) jeugdzorg naar LVB-zorg, van kinderpsychiatrie naar gesloten jeugdzorg en vice versa. Om dit doorschuiven te verminderen – liefst voorkomen – hebben 4 organisaties (LVB-zorg, jeugdzorg, Kinder- en Jeugdpsychiatrie en gesloten jeugdzorg) in Zuid-Limburg afgesproken om deze jongeren gezamenlijk op te vangen met een plan op maat voor ieder kind. 

Giovanni vertelt bevlogen hoe hij het juist voor deze kinderen goed wil doen. De (jeugd)zorg is nu opgedeeld in kolommen, maar deze kinderen passen nooit in één kolom. Om dit te doorbreken is intensieve samenwerking nodig, een grote ambitie, doorzettingsvermogen en lef. Het is ook spannend, omdat je niet van tevoren weet hoe dit gaat ontwikkelen en wat het betekent voor de bestaande hulpvormen. Voor medewerkers brengt het daardoor ook veel onzekerheid.

Toch staat Giovanni samen met de andere bestuurders/ directeuren pal voor dit plan: het zijn ónze kinderen. We moeten ze leren leven, en dat gaat niet als ze steeds moeten verhuizen. Dus dit móet gewoon beter.

We praten over meetbare en merkbare goede zorg, over maatschappelijke idealen, over het belang van dromen, over zielige kinderen die veranderen in k*kinderen en over de beweging waar we in zitten om het beter te maken. We moeten het echt samen, met zn allen doen.

De betrokken organisaties in Zuid-Limburg zijn Via Jeugd (jeugdzorg plus), Xonar (jeugdzorg), Koraal (LVB-zorg) en Mondriaan (kinder- en jeugdpsychiatrie), met ook een belangrijke rol voor de gemeente Maastricht en de andere gemeenten.